Jsme to, co jíme
Jídlo vytváří naše tělo, mysl, emoce, vědomí ve fyzické realitě
Jak jíst, abychom budovali zdraví v souladu s planetu Zemí a Životem
Výživa pro člověka a Zemi – kniha ke stažení, je i na ulozto.cz
To co jíme, je dáno zvykem a tím, co je k dispozici, když máme hlad. Bohužel dnešní jídelní zvyky nevedou ke zdraví, ale k civilizačním chorobám. Zejména u dětí je velmi důležité dbát na to, aby se u nich vytvořily zdravé jídelní návyky.
Ideální a zdravá strava
Přírodní celistvé rostlinné produkty, místní a sezónní, které jsou ideální pro nás, pro naši střevní bakterie, i z ekologického hlediska pro planetu Zemi. Ideálně bez tepelné úpravy (živá strava), část rostlinné stravy zpracovat mechanicky (mixování, mletí, odšťavňování), nebo používat pouze šetrnou tepelnou úpravu.
4 hlavní důvody pro rostlinnou veganskou stravu:
- ekologický – produkce rostlinné stravy je mnohem ekologičtější než produkce živočišné stravy, protože zvířata se musí vykrmit a takto se spotřebuje a musí vypěstovat mnohem více potravních zdrojů
- etický – živočišná jídlo představují nesmírné utrpení zvířat při jejich chovu a porážkách
- zdravotní – živočišná strava způsobuje špatný zdravotní stav a mnoho civilizačních chorob
- informační – živočišná strava přináší do těla a mysli informace a emoce plné utrpení, frustrace a strachu. Naopak rostlinná strava přináší lehkost, radost, intuici a otevírá vědomí.
Rostliny jsou nejvyvinutější bytosti na planetě (a ne nejméně vyvinuté, jak to často lidé vnímají). Umí totiž přímo komunikovat se světlem a sluncem, které tvoří veškerý život na naší planetě. Díky Slunci vidíme, dává nám teplo a veškeré zdroje potravy i kyslík (Země zase dodává vodu a minerály. Je to vlastně spolupráce Slunce a Země, které společně tvoří „hmotný“ život – zdánlivě hmotný – pro naše vnímání – protože vše je ve skutečnosti energie).
Vše co dýcháme a jíme je ze slunce. A jen rostliny umí využít sluneční energii přímo a přeměnit ji díky fotosyntéze do na kyslík, cukry, tuky, bílkoviny, antioxidanty, vitaminy a všechny ostatní látky, které my i všichni ostatní živočichové potřebujeme k životu.
Když jíme rostliny, dostáváme my i všechny naše buňky včetně střevních bakterií sluneční energii v tom nejčistším možném stavu. Lidé kteří jedí živočišné produkty, tak tu sluneční enegii z těl a dalších živočišných produktů dostávají zdeformovanou tím, že vždy prošla nějakým utrpením (nepřirozené podmínky chovů, stres a strach při zabíjení těch zvířat atd a to vše je v té potravě zapsané a ti lidé musí to utrpení sami v jiné rovině bytí prožívat také).
Rostliny to vše dělají vědomě a dobrovolně. Je to spolupráce a jeden ze článků života světla. Světlo prostřednictvím rostlin tvoří živočišnou říši a v živočišných tělech se zase může sluneční energie realizovat, pohybovat a tvořit radost, tvořit vyšší reality a vlastně se tak nakonec vracet samo k sobě 🙂 Světlo si přitom v mnoha zdánlivě oddělených životech a realitách hraje samo se sebou a pozoruje a vnímá samo sebe 🙂 Všechno tak logicky i intuitivně dává smysl a zapadá to do sebe…
Naše tělo potřebuje:
-tři druhy semen – škrobová (pohanka a obiloviny), olejná (konopná, lněná a slunečnicová semínka) a luštěniny (hrách, mungo, čočka, cizrna…)
–hodně zelených listů a ovoce a zeleninu
-doplňovat vit D, protože jsme málo venku na sluníčku…
-čistou filtrovanou vodu bez jedů
-kvalitní vlákninu, nejlépe ze zelených listů (díky tomu budeme mí nejlepší střevní bakterie. Složení střevní mikroflóry je velmi důležité, protože významně řídí a ovlivňuje mnoho procesů v těle, imunitu i naše chování, emoce a rozhodování. Ve střevech máme namnožené takové bakterie, které se živí tím druhem jídla, které často jíme, a na tato jídla také máme také chuť, protože tyto střevní bakterie chtějí svoji potravu a umí zařídit, abychom na ni měli chuť. Proto je dobré volit k jídlu takovou vlákninu a jídla, na jaká chceme mít chuť 🙂
Co nám škodí?
- 5 bílých „jedů“ – lepek, mléko, rafinovaný cukr, rafinovaná sůl, ztužené rostlinné tuky – jak a proč nám škodí?
- nadbytek živočišných bílkovin – při jejich trávení vznikají toxické meziprodukty
- umělé přísady – barviva, aromata, konzervanty, zahušťovadla, umělá sladidla, atd…jedy, které tělo neumí vyloučit
- kontaminace plísněmi, hnilobou, pesticidy, léčivy, těžkými kovy atd…
- nevhodná tepelná úprava – příliš vysoká teplota, smažení, připálení….vznikají jedovaté látky
- jídlo, které jíme v nadbytečném množství
- nevhodný stravovací režim – časté jedení, nepravidelné jedení, jídlo pozdě večer…
- jídlo, které jíme příliš rychle – je nutné sousta dobře rozžvýkat a proslinit. Mozek tak má čas zjistit, jaké trávicí šťávy se mají vyrábět a také včas poznáme kdy jsme dostatečně najedení. Jídlo se přitom také ohřeje na tělesnou teplotu vhodnou pro trávení. Jídlo je třeba si vychutnat a vnímat jeho informace – u jídla si nečteme ani neděláme ani nic jiného. To všechno platí i pro šťávy.
- příliš studené nebo příliš teplé jídlo
Škodlivá strava zanáší tělo jedy a tím vznikají v podstatě všechny civilizační choroby – alergie, astma, atopický ekzém, trávicí potíže (crohnova choroba, ulcerozní kolitida, žalud. vředy…), cukrovka, vysoký krevní tlak, arteroskleroza, artroza, potíže s páteří, nadváha, ledvinové kameny, dna, neplodnost, časté nachlazení, bolesti hlavy, únava, potíže s prostatou, žlučníkové kameny, poruchy štítné žlázy, zubní kazy, rakovina…
Většinu těchto nemocí lze také vyléčit nebo podstatně zlepšit zdravou stravou, vyčištěním těla zevnitř, jógou a pohybem, pokud člověk začne včas.
Trávení
Aby nám dobře fungovalo trávení, je třeba mít trávicí systém čistý, mít zdravé trávicí orgány a poskytnout tělu čas, aby přijatou potravu zpracovalo a také aby se poté trávicí systém zregeneroval a připravil na další potravu. V dnešní době se chybuje tím, že se propagují svačiny (jídla mezi hlavními jídly). Ty narušují trávení (živiny se nestráví dobře, tělo je nemůže využít a vzniklé meziprodukty škodí tělu) a znemožňují regeneraci trávicího systému.
Ideální je jíst 2 -3 x denně, protože zejména pro strávení bílkovin a tuků potřebuje tělo několik hodin. Dnešní „běžná“ strava je přitom na bílkoviny a tuky bohatá až příliš. Zejména při trávení živočišných bílkovin vznikají škodlivé látky, které musí tělo složitě odbourávat, nebo je někde ukládá. Přitom tělo tyto živočišné bílkoviny vůbec nepotřebuje v tom množství, v jakém je člověk konzumuje.
Stravovací režim je dobré přizpůsobit přirozeným biorytmům orgánů. Žaludek má období aktivity mezi 7 a 9 hod (v létě přičíst hodinu), a v této době je ideální vydatně snídat. Mezi 13 a 15 hod je aktivní tenké střevo, doba vhodná pro oběd. Od 17 hod do 19 hod jsou aktivní ledviny, takže večeře už jen lehká (ovoce, zelenina), protože trávicí systém už neprodukuje dostatek trávicích enzymů.
Tedy kvalitní snídaně, která obsahuje všechny základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) a oběd může být pak už méně bohatý. Po příliš vydatném obědě bývá často únava, protože tělo už stravu nezpracuje tak snadno. Toto neplatí pro případ, když je člověk bez snídaně, nebo jen po lehké snídani – to lze zařadit bohatší oběd. V pozdním odpoledni a večer je tělo nastavené na vylučování a čištění, a strava by měla být lehká. Brzy po jídle není dobré hodně pít, protože se tím narušuje trávicí proces.
To říkají i moudrá přísloví:
- Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.
- Snídej jako král, obědvej jako chudák a večeř jako žebrák.
Jiný přístup říká, že bychom měli jíst jen tehdy, když máme skutečně hlad. To by mohlo platit v případě, že má člověk čistý a zdravý trávicí systém a umí svému tělu dobře naslouchat a řídit se tím. Zdravému tělu totiž skutečně stačí jen velmi malé množství potravy.
Lze použít i jiný stravovací režim, ale vždy by mělo být dodrženo pravidlo jisté pravidelnosti stravy, nebo naslouchat tělu kdy jídlo potřebuje a poté dodržet dostatečně dlouhou dobu na strávení a regeneraci trávicího systému. Hezký článek najdete zde: stravovací režim, aneb jak mít hodně energie 🙂
Zajímavá je otázka kombinování surovin. Někteří autoři doporučují přijmout v jednom jídle vše co tělo potřebuje, tedy cukry, tuky, bílkoviny, minerály. Jiní autoři naopak propagují tyto látky oddělovat a jíst v jednom jídle jen jeden druh jídla. Každý jsme jiný a musíme si vyzkoušet, co nám bude nejlépe vyhovovat.
Pro dobré fungování metabolismu je nenahraditelný aktivní pohyb – tělo se okysličí a vyrobí si energii. A také je velmi důležitá vyrovnaná psychika a emoce, správné dýchání a dostatek odpočinku a spánku.
Hlad
Pocit hladu může znamenat mnoho různých informací, kterým ne vždy dobře rozumíme. Může to být:
- nefunkční trávicí systém – slinivka není schopná produkovat dostatek trávicích enzymů a hospodařit s cukrem v krvi, buňky nejsou schopné cukr přijmout,
- přetížení vylučovacího systému
- špatná funkce štítné žlázy
- nedostatek nějaké živiny – ve stravě chybí nějaká živina, nebo je zanesený trávicí systém povlakem z nevhodné a špatně strávené stravy a tělo díky tomu nemůže přijmout živiny, které sníme. Je třeba zamyslet se nad skladbou stravy (příp. nechat si udělat rozbor krve nebo analýzu prvků z vlasů), a dále vyčistit tělo a dodat mu to co potřebuje (vitaminy, minerály, stopové prvky).
- nedostatek pohybu – tělo je v útlumu, v krvi je málo cukru (hlad). Pokud jsme nedávno jedli, je potřeba hlad vydržet, a tělo trochu rozhýbat
- únava – tělo je přetížené nadměrným pohybem nebo mentální prací.
- stres – tělo má zvýšené požadavky na živiny, proto při emoční nestabilitě často pocítíme hlad a stres zajídáme
- žízeň – tělo potřebuje vodu pro metabolismus a čištění
- návyk – žaludek i tělo jsou v určitou dobu zvyklé na příjem živit a pak si o ně říkají, i když je ve skutečnosti nepotřebují. Toto je dost záludné, protože málokdo u sebe rozezná, co je opravdu potřeba a co zvyk.
- prázdný žaludek – nutí nás přijmout potravu, i když ji ve skutečnosti tělo ještě nepotřebuje.
- nuda
Každá potrava navíc je pro tělo více zátěž než užitek, protože tělo musí vynaložit energii a trávicí enzymy na zpracování této nadbytečné potravy. Proto často cítíme únavu po jídle. Jíme více a častěji, než potřebujeme.
Voda
Vodu naše tělo potřebuje, ale opět se v dnešní době propaguje nevhodný pitný režim. Pravděpodobně není nutné pít tolik, kolik se dnes doporučuje. Více pití může být důležité v době detoxikace, ale jinak pokud nejsou vedra není dobré pít příliš. Také není vhodné časté popíjení. Tělo potřebuje vodu ráno a vždy před jídlem pro tvorbu slin a trávicích šťáv. V horkém počasí dle potřeby, ale nepít větší množství vody krátkou dobu po jídle.
Další věc je kvalita vody, kterou člověk pije (nemluvě o jiných škodlivých tekutinách). Voda balená v PET lahvích je kontaminovaná rozpuštěnými škodlivinami z plastových obalů, voda z kohoutku je kontaminovaná škodlivinami z kovového a plastového potrubí, přidávaným chlorem a dalšími škodlivými látkami. Všechny vody z povrchových zdrojů jsou kontaminované pesticidy, léčivy a dalšími jedy. Je tedy opravdu těžké vybrat si, co pít. Běžné domácí filtrovací konvice nebo jednoduché filtry tyto škodliviny nezachycují. Nejlepší je využít reverzní osmózu. Je to filtrace, která z vody odstraní v podstatě vše, a dostaneme téměř čistou H2O. Profesionální filtry jsou dost drahé, ale bohatě postačí jednoduchý filtr reverzní osmozy, který si může každý doma snadno instalovat. Voda po této filtraci se nekazí, protože se v ní nemá co kazit. Lze ji skladovat, nejlépe ve skle. Můžeme do ní také přidat nějaké krystaly (např. křišťál aj.) pro harmonizaci vody 🙂
Jednoduchý filtr se dá koupit zde: jednoduchá reverzní osmoza nebo reverzní osmóza nebo filtr na kohoutek
Současná výroba živočišných potravin – jak vlastně vznikají maso, vejce a mléko, které lidé kupují v obchodech a které konzumují. Není cílem nikoho šokovat ani zastrašovat, jen ukázat realitu.