Čínská studie – Colin Campbell, Thomas Campbell
Dílo bylo v USA oceněno jako Kniha roku. Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než na 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů.
Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od r. 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6 500 lidí; odhalila 8 000 statisticky významných vztahů; vyhodnocení dosud neskončilo. Kvůli relativně stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných osob byli pozorováni Číňané z kontinentální Číny.
Kniha je určena jak zdravotníkům, tak laickým zájemcům o opravdu zdravou výživu. Akcentuje praktické informace, z nemocí pojednává zejm. o rakovině, srdečně- a mozkověcévních nemocech, diabetu, vysokém krevním tlaku, artritidě, Alzheimerově nemoci a osteoporóze.
Zdraví Západu ochabuje. Za zdravotní péči utrácí na hlavu daleko více než zbytek světa. Dvě třetiny z nás mají nadváhu, milióny trpí cukrovkou, onemocnění srdce jsou stejně častá jako před 30 lety, válku s rakovinou započatou v 70. letech minulého století ostudně prohráváme, polovina lidí má zdravotní problém vyžadující denní užívání předepsaného léku, stamiliony mají vysokou hladinu cholesterolu. Děti onemocní stále v ranějším věku, užívají více léků na předpis než kdy dříve, třetina má nadváhu nebo trpí rizikem nadváhy, vypěstovali jsme jim cukrovku, která byla dříve pouze u dospělých. Všechny tyto problémy mají tři příčiny: snídani, oběd a večeři.
Čínská studie představuje jasné a stručné poselství naděje. Rozptyluje velké množství mýtů a dezinformací o zdraví. Pokud chcete zdraví, změňte stravu.
Jezte zeleně – Joachim Mutter
10 % člověka – Allana Collen
Jste člověkem jen z deseti procent. Na každou z buněk, z kterých se skládá vaše tělo, připadá devět černých pasažérů. Vaši tělesnou schránku netvoří jen krev, maso, kosti, kůže a nervový systém, ale také bakterie a houbovité organismy. Mikrobi, které v sobě během svého života hostíte, dohromady váží tolik jako pět slonů afrických. Nejste jedinec, ale kolonie.
Až donedávna jsme si mysleli, že na mikrobech příliš nezáleží. Nové vědecké poznatky nám ale odkrývají jiný příběh. Příběh, ve kterém mikroby řídí naše tělo a cesta ke zdraví bez nich není možná.
V této poutavé, šokující a mistrně napsané knize čerpá bioložka Alanna Collenová z nejnovějších vědeckých studií a ukazuje nám, jaký vliv mají naše osobní kolonie na naši váhu, imunitní systém, duševní zdraví a dokonce i volbu partnera. Collenová tvrdí, že velká část chorob, které v současnosti sužují lidstvo (obezita, autismus, mentální choroby, zažívací potíže, alergie, autoimunitní onemocnění nebo dokonce i rakovina), má příčinu v tom, že nepěstujeme nejdůležitější a nejtrvalejší vztah v našem životě – vztah s naší kolonií mikrobů.
Vědecké poznatky obsažené v této knize vrhají nové světlo na mnoho otázek, na které se nepodařilo najít odpověď ani v rámci Projektu lidského genomu. A dobrou zprávou je, že na rozdíl od našich vlastních lidských buněk dokážeme naše mikroby změnit k lepšímu. Kniha Alanny Collenové je revolučním a nepostradatelným průvodcem světem mikrobů v lidském těle. Najdete v ní vědecké informace, které lze skutečně prakticky využít. Váš život i vaše tělo se od základu změní!
Svět přírodních antibiotik – Tajné zbraně rostlin– Josef Jonáš, Jiří Kuchař
Rostlinná antibiotika, která se v přírodní medicíně používají už od starověku, velmi často působí současně proti virům, bakteriím i plísním a disponují komplexními mechanismy, jež znemožňují vznik rezistencí. Navíc celkově posilují imunitu, což je jejich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikům. Kniha Svět přírodních antibiotik nabízí desítky přírodních zdrojů, z nichž některé jsou považovány za léčebné prostředky budoucnosti. Najdete v ní stovky návodů na terapii celé řady problémů, počínaje ústní dutinou a zlatým stafylokokem přes chronické záněty a dětské rotavirové průjmy až po lymeskou boreliózu, virová onemocnění anebo ženské problémy včetně obávané kandidózy. Pro zaměření na konkrétní problémy je k dispozici velmi podrobný Přehled léčebných indikací s odkazy na jednotlivé rostliny, pomocí nichž lze nemoc léčit, v množství různých úprav a zpracování, od nejjednodušších nálevů až po tinktury a výtažky.
Bylinky do kuchyně – B. Bohne
Bylinkopedie
Velká kniha bylin a rostlin, které známe z české přírody, vhodná pro zapálené bylinkáře, milovníky lidového léčitelství nebo majitele zahrad. Encyklopedie i praktická příručka v jednom plná fotografií, užitečných rad a zdravotních tipů, napsaná autory stejnojmenného úspěšného blogu. Najdete zde nejznámější a nejpoužívanější bylinky s návody, jak je pěstovat, k čemu je používat a jak si připravovat léčivé přípravky.
Jedlé rostliny z přírody – Dagmar Lánská
I když nelze popřít, že šlechtěné odrůdy zeleniny a ovoce jsou vzhledově lákavější, chutnější a dosažitelnější, stále roste počet zájemců o využití planých rostlin k přípravě pokrmů. Jako přírodní produkty, často s vyšším obsahem vitamínů nežli kulturní odrůdy, mívají i více nerostných látek, bohatou paletu stopových prvků a dalších specifických látek s vysokou biologickou účinností a mnohdy i léčebným účinkem. V knize jsou kromě popisu, výskytu a využití jednotlivých druhů jedlých rostlin i recepty na jídla vhodná pro běžné i slavnostnější příležitosti.
Jedlé bylinky a plody – Helga Hofman
Naučte se znát a používat nejdůležitější druhy. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších jedlých bylinek a plodů střední Evropy. Zahrnuje všechny druhy, které při svých toulkách přírodou můžete najít a nasbírat a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné a krásné barevné fotografie a přehledné informativní texty obsahují vše podstatné pro to, abyste rostlinu uměli nejen najít, ale hlavně bezpečně poznat a dále využít. Praktický příruční formát a odolný obal jsou ideální k tomu, abyste si knihu brali s sebou na procházky do přírody. Naučte se objevovat a bezpečně určovat bylinky a plody!
Jedlé rostliny v přírodě – Rudi Beiser
V publikaci je uvedeno více než sto běžných divoce rostoucích jedlých druhů rostlin. Jsou řazeny podle typického stanoviště (les, louka, pole, vodní prostředí, a též plody stromů a keřů) a hlavního období sklizně (jaro, začátek léta, léto, podzim). Obecné úvodní kapitoly obsahují informace o určování jednotlivých druhů, o správném sběru i bezpečné konzumaci. Na případné záměny podobných druhů upozorňuje kapitola o dvojnících.
Léčení Kořením – Aljoscha Schwarz, Ronald Schweppe
Alternativní metody léčby kořením, které můžete denně používat ve své kuchyni – jednotlivé druhy koření a účinky, recepty za použití koření.
Koření pro každé vaření – Dagmar Lánská a kol. – Tato kniha je rádcem, co si počít s kořením, jak, kdy a co kořenit. Svěže psaný průvodce odkrývá bohatou paletu koření pro naši kuchyni. Seznamuje s významem koření v moderní výživě, s jeho složením, účinky a možnostmi použití. Upozorňuje na málo využívané koření z naší přírody a uvádí různé směsi koření a kořenicí přípravky, kořeněné omáčky, másla, oleje, octy apod. Vyprávění doplňuje řada méně obvyklých předpisů na přípravu polévek, vaječných pokrmů, zeleniny, drůbeže, masa a salátů.
Lexikon koření – Anne Iburg
Původ – chuť – použití – recepty
Koření a jeho léčivé účinky – Valíček – Cílem této publikace je seznámit širokou čtenářskou obec, zvláště milovníky koření, nejen s možností využití jednotlivých druhů v kuchyni a dalších oblastech, ale především s jejich léčivými účinky. Právě léčení rostlinami, takzvaná fytoterapie, nabývá v posledních letech opět na významu a získává stále více příznivců. Kromě exotických druhů koření rostoucích v tropech a subtropech jsou do publikace zahrnuty i některé z těch, které rostou u nás a jejichž léčivé působení je buď málo známé, nebo naopak jejich účinky natolik významné, že je bylo nutné v publikaci uvést. Kromě využití ke klasickému způsobu léčení je u rostlin původem z Asie uvedena i charakteristika z hlediska tradiční čínské medicíny (TČM), neboť rozšiřuje a prohlubuje možnosti využití tohoto koření v léčebné praxi.
Zelené koření – Dagmar Lánská
Koření a jeho užití – D. Lánská
Léčivé konopí v praxi – praktický průvodce léčbou konopím, Bushka Bryndová
Cannabis Konopí– M. Ruman, průvodce světem univerzální rostliny
Zázrak jménem hořčík – Deanová – Hořčík je nepostradatelná živina, životně důležitá pro naše zdraví a pocit pohody. Začleníte-li tento minerál do své stravy, bude vás chránit před takovými hrozbami, jako jsou srdeční nemoci, mrtvice, osteoporóza, cukrovka, deprese, artritida i astma, nebo vám pomůže mírnit jejich projevy. Přesto většina obyvatel západního světa stále vykazuje nebezpečně velký hořčíkový deficit.
Jedlá soda– M. Sircus – Co když existuje přírodní, zdraví prospěšná látka, která je levná, snadno dostupná a nejspíš ji máte doma v kuchyni? Ano, opravdu je to tak. Nazývá se soda bikarbona, ačkoli vy ji možná znáte jako jedlou sodu. Léta se soda bikarbona denně využívá jako součást celé řady nemocničních procedur, ovšem většina lidí stále nemá potuchy, jak rozsáhlý je její terapeutický potenciál. Dr. Mark Sircus nám ve své nové knize ukáže, jak tato běžná látka může posloužit ke zmírnění, a možná dokonce i prevenci mnoha zdravotních potíží a nemocí.
Lněný olej – Budwig – Knihu napsala dr. Johanna Budwig, světově proslulá biochemička a vědecká pracovnice, sedmkrát nominovaná na Nobelovu cenu. Převrat ve vědeckém světě způsobila nalezením vztahu mezi rakovinou a metabolizmem tuků. Dozvíte se, proč tuky řídí všechny aspekty lidského těla. Zjistíte, jakým přínosem pro vás může být lněný olej. -Poznáte rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky. Uvidíte, jak v lidském těle pracují elektrony a fotony. Dozvíte se něco o olejnato-proteinové dietě. Zjistíte, proč tělu může chybět schopnost asimilovat tuk a jak se to dá změnit.
Ocet v domácí lékárně – Angersteim
Ocet, jeho neuvěřitelná tajemství – Antol – Ocet se v dnešní společnosti považuje za zcela běžné ochucovadlo. Málokdo už ale ví, že náš pokrm lze obohatit třebas octem rýžovým, česnekovým nebo malinovým a že ocet pomáhá při léčbě mnoha zdravotních problémů. Kniha odkrývá historií octa a jeho využití na světě, vysvětluje, co ocet je, jak se vyrábí a kolik má druhů, a zejména předkládá 80 ověřených, skvělých receptů. Každé jídlo – od vydatných polévek a salátů po lahodné hlavní i vedlejší chody – vděčí za svou jiskru a jedinečnou přitažlivost octu. Jak asi chutná octový moučník? Uzdravte se, zhubněte a bojujte s vysokým cholesterolem pomocí zázračené přírodní kúry
Jablečný ocet – očistná kúra– Georgiou – je zájemci o zdravou stravu velmi vyhledávaný. Ale pozor! Nesmí být zaměňován s destilovaným, potravinářsky zpracovaným octem.
Jablečný ocet ACV je nefiltrovaný, fermentovaný jablečný mošt, který je bohatý na biologicky aktivní složky, díky nimž je bohatý na antioxidanty, antimikrobiální látky, je antiglykemický a má mnoho dalších prospěšných vlastností. Proto tento jablečný ocet pomáhá při potížích s cukrovkou, prospívá srdci, je vhodný při hubnutí, ale také pomáhá třeba při zácpě nebo proti bradavicím. Tato kniha vám představí všechny zdravotní výhody ACV a nabídne týdenní očistnou kúru, díky níž můžete zhubnout a nastoupit cestu k lepšímu zdravotnímu stavu.
Co nám chybí – Janča – kovy, jiné prvnky a vitamíny v lidském tělě
Stopové prvky a kovy života v přírodě – Janča – skryté léčivé síly v našem okolí
Psychotronika a bylinná léčba – Grešík – Autor se dlouhá léta věnuje fenoménu psychotronie a jejího možného využití pro medicínu. Poslední roky se zaměřil také na bylinnou léčbu, výrobu různých přípravků a čajových směsí. Všechny tyto své zkušenosti vtělil do této knížky. Je tedy jak seznámení se současnou úrovní výzkumu v oblasti psychotronie, tak i receptářem bylinné léčby.
Domácnost bez odpadu – Bea Johnsonová


Pozor, sůl! – Jonáš, Kuchař, Légl
Ze všech stran slyšíte o tom, že nemáte solit. Doma už téměř nesolíte, ovšem přesto je vaše spotřeba soli obrovská. Pokud hledáte důvod, budete překvapeni, kolik skryté soli zkonzumujete, aniž to tušíte. Tato kniha je určena lidem, kteří
– se chtějí začít vážně starat o to, kolik soli resp. sodíku ve své každodenní stravě snědí
– mají z jakéhokoli důvodu, zejména zdravotního, potřebu se odsolit
– hledají změnu a jídelníček, který by je přivedl na optimální denní spotřebu soli

Zdravé střevo – Kuchař, Frej
Mít zdravá střeva je touhou všech lidí. Trávicí proces je komplikovaný a většina jeho dějů se odehrává mimo naši vůli. Péče o trávicí systém ovšem složitá není, jak prozrazuje tato praktická kniha. Přibližuje ho v celém komplexu příčin a důsledků vzniku nemocí a jejich prevence. Uvádí méně známé souvislosti, nabízí nový pohled na střevo jako náš druhý mozek, popisuje orgánové hodiny a jejich význam pro správné trávení, předkládá terapeutický vliv přírodních signatur, principy antroposofické nebo biomodulační medicíny a smysl a cíl probiotik, prebiotik, symbiotik a psychobiotik. Ukazuje také negativní vliv porodu císařským řezem nebo chronického stresu na střevní mikroflóru. Především ale přináší metody, postupy a desítky způsobů přírodní terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění, od udržení acidobazické rovnováhy až po očistné klystýry a bylinné kúry. Kromě dalších nemocí a potíží, například obezity, věnuje velkou pozornost žaludečním problémům, zácpě, Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě, syndromu propustného střeva, plísním v gastroenterickém systému, syndromu dráždivého tračníku nebo obávaným rotavirovým dětským průjmům.


Géniové na prahu nové medicíny – Karel Machala

Pochopíte, co má zázračná směs tvarohu a lněného oleje společného se vznikem nového života.
Zjistíte, co se do životního prostředí dostává přes komíny spaloven krematorií, které mikroorganismy ovlivňují stravovací návyky svého hostitele, co dokáží listy koriandru ve spojení s řasou chlorelou, proč je rozumné nelovit (a hlavně nejíst) žraloky, a to ani ze supermarketů, že příčinou násilné povahy nemusí být špatné vychování a těžká sociální situace v dětství, ale třeba i vysoká hladina manganu v nervové soustavě, zatímco příčinou nespavosti může být vyšší hladina rtuti v mozku, a mnoho dalších zajímavých informací, které ovlivňují náš každodenní život.