ZDRAVÍ A STRAVA

Výživa pro člověka a zemi – Christian Opitz
Život v harmonii přináší radost, porušování přírodních zákonů komplikace. Všechno je složitě provázáno – zdraví, mysl, výživa, mezilidské vztahy. Naše svobodná vůle nám dává možnosti rozhodnout se pro změnu našeho dosavadního způsobu života, našeho myšlení, stravování nebo postoje k druhým bytostem. První ale musí přijít rozhodnutí. Je lhostejné, jakými cestami jsme k němu dospěli, zda složitě zmítáni osudem a špatnými zkušenostmi, nebo jen tak. Šťastní lidé nepotřebují mnoho. Zkuste nalézt své zdraví a harmonii za pomoci této knihy.
 
 

Čínská studie – Colin Campbell, Thomas Campbell

Čínská studie

Dílo bylo v USA oceněno jako Kniha roku. Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než na 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů.
Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od r. 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6 500 lidí; odhalila 8 000 statisticky významných vztahů; vyhodnocení dosud neskončilo. Kvůli relativně stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných osob byli pozorováni Číňané z kontinentální Číny.
Kniha je určena jak zdravotníkům, tak laickým zájemcům o opravdu zdravou výživu. Akcentuje praktické informace, z nemocí pojednává zejm. o rakovině, srdečně- a mozkověcévních nemocech, diabetu, vysokém krevním tlaku, artritidě, Alzheimerově nemoci a osteoporóze.
Zdraví Západu ochabuje. Za zdravotní péči utrácí na hlavu daleko více než zbytek světa. Dvě třetiny z nás mají nadváhu, milióny trpí cukrovkou, onemocnění srdce jsou stejně častá jako před 30 lety, válku s rakovinou započatou v 70. letech minulého století ostudně prohráváme, polovina lidí má zdravotní problém vyžadující denní užívání předepsaného léku, stamiliony mají vysokou hladinu cholesterolu. Děti onemocní stále v ranějším věku, užívají více léků na předpis než kdy dříve, třetina má nadváhu nebo trpí rizikem nadváhy, vypěstovali jsme jim cukrovku, která byla dříve pouze u dospělých. Všechny tyto problémy mají tři příčiny: snídani, oběd a večeři. 
Čínská studie představuje jasné a stručné poselství naděje. Rozptyluje velké množství mýtů a dezinformací o zdraví. Pokud chcete zdraví, změňte stravu.

Jezte zeleně – Joachim Mutter

Jezte zeleně
Zapomeňte na mýty o stravování: Nejlepší léčitelé na Vašem talíři mají zelenou barvu, rostou ve volné přírodě, nejsou tepelně zpracováni a obsahují velké množství chlorofylu. Nemusíte tomu uvěřit – prostě to vyzkoušejte! V knize Dr. Muttera najdete návod, jak do stravy zahrnout více těchto zdraví prospěšných potravin. Budete se díky nim nejen cítit lépe, ale síla vitálních látek Vám navíc pomůže rychle se zotavit z nemocí a u chronických onemocnění může dojít k zásadnímu obratu. 
 
 

10 % člověka – Allana Collen

10 % člověka

Jste člověkem jen z deseti procent. Na každou z buněk, z kterých se skládá vaše tělo, připadá devět černých pasažérů. Vaši tělesnou schránku netvoří jen krev, maso, kosti, kůže a nervový systém, ale také bakterie a houbovité organismy. Mikrobi, které v sobě během svého života hostíte, dohromady váží tolik jako pět slonů afrických. Nejste jedinec, ale kolonie.
Až donedávna jsme si mysleli, že na mikrobech příliš nezáleží. Nové vědecké poznatky nám ale odkrývají jiný příběh. Příběh, ve kterém mikroby řídí naše tělo a cesta ke zdraví bez nich není možná.
V této poutavé, šokující a mistrně napsané knize čerpá bioložka Alanna Collenová z nejnovějších vědeckých studií a ukazuje nám, jaký vliv mají naše osobní kolonie na naši váhu, imunitní systém, duševní zdraví a dokonce i volbu partnera. Collenová tvrdí, že velká část chorob, které v současnosti sužují lidstvo (obezita, autismus, mentální choroby, zažívací potíže, alergie, autoimunitní onemocnění nebo dokonce i rakovina), má příčinu v tom, že nepěstujeme nejdůležitější a nejtrvalejší vztah v našem životě – vztah s naší kolonií mikrobů.
Vědecké poznatky obsažené v této knize vrhají nové světlo na mnoho otázek, na které se nepodařilo najít odpověď ani v rámci Projektu lidského genomu. A dobrou zprávou je, že na rozdíl od našich vlastních lidských buněk dokážeme naše mikroby změnit k lepšímu. Kniha Alanny Collenové je revolučním a nepostradatelným průvodcem světem mikrobů v lidském těle. Najdete v ní vědecké informace, které lze skutečně prakticky využít. Váš život i vaše tělo se od základu změní!

 
Zelené smoothie – zelené nápoje z divokých bylin – Štěpán Matějka
 
Zelené Smoothie - vitální nápoje z divokých bylin
Co je vlastně Zelené Smoothie? Na jednom místě máš k dispozici všechny důležité informace o zeleném smoothie a co všechno k jeho optimální přípravě potřebuješ. V knize najdeš přehledný seznam surovin, které můžeš do smoothie přidat a zvýšit tak jeho účinek. Uvádíme také upozornění na možné chyby. Na 56 stránkách najdeš rychlé a jednoduché recepty s přesným postupem. Vedle běžných smoothie jsme přidali i recepty na speciality jako je zelený pudding, polévka a zelená zmrzlina. Z našich dlouhodobých zkušeností s dětmi jsme vybrali několik účinných tipů, jak dětem bez nátlaku přiblížit tento druh stravování. Recepty pro nejmenší jsou samozřejmostí.
 
Divoká kuchařka – Štěpán Matějka
 
Divoká kuchařka
…vydej se s námi na cestu ke zdraví a vitalitě. Jsi srdečně vítán! V kuchařce najdeš recepty na snídani, oběd i večeři včetně zákusků. Všechny recepty jsou dlouhodobě vyzkoušené a to i na našich dětech. Všem 19 bylinám jsme věnovali extra kapitolu, ve které najdeš místo výskytu, jak bylinu jistě poznáš a kdy se jaké části sbírají. Všechny recepty jsou s fotkou a přesným popisem postupu v systému „krok za krokem“. Naše recepty jsou veganské a bez cukru. Většina z nich je bezlepkových a vitariánských. V divoké kuchařce najdeš také soupis účinných látek pro cílené použití bylin pro tvé zdraví. Naše recepty vytvoříš snadno a rychle, i když jsi v kuchyni začátečník. Většinu receptů zvládneš i bez mnoha drahých kuchyňských strojů.
 
Lesní kuchařka – Štěpán Matějka
 
Lesní kuchařka
Stromy a keře tvoří odnepaměti základ naší stravy. Lesní kuchařka vám umožní nahlédnout do světa, ve kterém se les stává přirozeným zdrojem potravin, pochutin a léků. Ukáže vám zcela jiný les, plný pokladů, dobrot a jedlých divokých rostlin a užitečných léčiv, které mají jedno společné – jsou to dary přírody.

 

 

Svět přírodních antibiotik – Tajné zbraně rostlinJosef Jonáš, Jiří Kuchař

Svět přírodních antibiotik - Tajné zbraně rostlin

Rostlinná antibiotika, která se v přírodní medicíně používají už od starověku, velmi často působí současně proti virům, bakteriím i plísním a disponují komplexními mechanismy, jež znemožňují vznik rezistencí. Navíc celkově posilují imunitu, což je jejich nespornou výhodou oproti syntetickým antibiotikům. Kniha Svět přírodních antibiotik nabízí desítky přírodních zdrojů, z nichž některé jsou považovány za léčebné prostředky budoucnosti. Najdete v ní stovky návodů na terapii celé řady problémů, počínaje ústní dutinou a zlatým stafylokokem přes chronické záněty a dětské rotavirové průjmy až po lymeskou boreliózu, virová onemocnění anebo ženské problémy včetně obávané kandidózy. Pro zaměření na konkrétní problémy je k dispozici velmi podrobný Přehled léčebných indikací s odkazy na jednotlivé rostliny, pomocí nichž lze nemoc léčit, v množství různých úprav a zpracování, od nejjednodušších nálevů až po tinktury a výtažky.

Bylinky do kuchyně – B. Bohne

Bylinky do kuchyně

Bylinkopedie

Bylinkopedie

Velká kniha bylin a rostlin, které známe z české přírody, vhodná pro zapálené bylinkáře, milovníky lidového léčitelství nebo majitele zahrad. Encyklopedie i praktická příručka v jednom plná fotografií, užitečných rad a zdravotních tipů, napsaná autory stejnojmenného úspěšného blogu. Najdete zde nejznámější a nejpoužívanější bylinky s návody, jak je pěstovat, k čemu je používat a jak si připravovat léčivé přípravky.

Jedlé rostliny z přírody – Dagmar Lánská

Jedlé rostliny z přírody

I když nelze popřít, že šlechtěné odrůdy zeleniny a ovoce jsou vzhledově lákavější, chutnější a dosažitelnější, stále roste počet zájemců o využití planých rostlin k přípravě pokrmů. Jako přírodní produkty, často s vyšším obsahem vitamínů nežli kulturní odrůdy, mívají i více nerostných látek, bohatou paletu stopových prvků a dalších specifických látek s vysokou biologickou účinností a mnohdy i léčebným účinkem. V knize jsou kromě popisu, výskytu a využití jednotlivých druhů jedlých rostlin i recepty na jídla vhodná pro běžné i slavnostnější příležitosti.

Jedlé bylinky a plody – Helga Hofman

Jedlé bylinky a plody

Naučte se znát a používat nejdůležitější druhy. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších jedlých bylinek a plodů střední Evropy. Zahrnuje všechny druhy, které při svých toulkách přírodou můžete najít a nasbírat a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné a krásné barevné fotografie a přehledné informativní texty obsahují vše podstatné pro to, abyste rostlinu uměli nejen najít, ale hlavně bezpečně poznat a dále využít. Praktický příruční formát a odolný obal jsou ideální k tomu, abyste si knihu brali s sebou na procházky do přírody. Naučte se objevovat a bezpečně určovat bylinky a plody!

Jedlé rostliny v přírodě – Rudi Beiser

Jedlé rostliny v přírodě

V publikaci je uvedeno více než sto běžných divoce rostoucích jedlých druhů rostlin. Jsou řazeny podle typického stanoviště (les, louka, pole, vodní prostředí, a též plody stromů a keřů) a hlavního období sklizně (jaro, začátek léta, léto, podzim). Obecné úvodní kapitoly obsahují informace o určování jednotlivých druhů, o správném sběru i bezpečné konzumaci. Na případné záměny podobných druhů upozorňuje kapitola o dvojnících.

Léčení Kořením – Aljoscha Schwarz, Ronald Schweppe

Léčení kořením

Alternativní metody léčby kořením, které můžete denně používat ve své kuchyni – jednotlivé druhy koření a účinky, recepty za použití koření.

 

 

Koření pro každé vaření – Dagmar Lánská a kol. – Tato kniha je rádcem, co si počít s kořením, jak, kdy a co kořenit. Svěže psaný průvodce odkrývá bohatou paletu koření pro naši kuchyni. Seznamuje s významem koření v moderní výživě, s jeho složením, účinky a možnostmi použití. Upozorňuje na málo využívané koření z naší přírody a uvádí různé směsi koření a kořenicí přípravky, kořeněné omáčky, másla, oleje, octy apod. Vyprávění doplňuje řada méně obvyklých předpisů na přípravu polévek, vaječných pokrmů, zeleniny, drůbeže, masa a salátů.

Lexikon koření – Anne Iburg

Lexikon koření

Původ – chuť – použití – recepty

 

 

Koření a jeho léčivé účinky – Valíček – Cílem této publikace je seznámit širokou čtenářskou obec, zvláště milovníky koření, nejen s možností využití jednotlivých druhů v kuchyni a dalších oblastech, ale především s jejich léčivými účinky. Právě léčení rostlinami, takzvaná fytoterapie, nabývá v posledních letech opět na významu a získává stále více příznivců. Kromě exotických druhů koření rostoucích v tropech a subtropech jsou do publikace zahrnuty i některé z těch, které rostou u nás a jejichž léčivé působení je buď málo známé, nebo naopak jejich účinky natolik významné, že je bylo nutné v publikaci uvést. Kromě využití ke klasickému způsobu léčení je u rostlin původem z Asie uvedena i charakteristika z hlediska tradiční čínské medicíny (TČM), neboť rozšiřuje a prohlubuje možnosti využití tohoto koření v léčebné praxi.

Zelené koření – Dagmar Lánská

Koření a jeho užití – D. Lánská

Léčivé konopí v praxi – praktický průvodce léčbou konopím, Bushka Bryndová

Cannabis Konopí– M. Ruman, průvodce světem univerzální rostliny

Zázrak jménem hořčík – Deanová – Hořčík je nepostradatelná živina, životně důležitá pro naše zdraví a pocit pohody. Začleníte-li tento minerál do své stravy, bude vás chránit před takovými hrozbami, jako jsou srdeční nemoci, mrtvice, osteoporóza, cukrovka, deprese, artritida i astma, nebo vám pomůže mírnit jejich projevy. Přesto většina obyvatel západního světa stále vykazuje nebezpečně velký hořčíkový deficit.

Jedlá soda–  M. Sircus – Co když existuje přírodní, zdraví prospěšná látka, která je levná, snadno dostupná a nejspíš ji máte doma v kuchyni? Ano, opravdu je to tak. Nazývá se soda bikarbona, ačkoli vy ji možná znáte jako jedlou sodu. Léta se soda bikarbona denně využívá jako součást celé řady nemocničních procedur, ovšem většina lidí stále nemá potuchy, jak rozsáhlý je její terapeutický potenciál. Dr. Mark Sircus nám ve své nové knize ukáže, jak tato běžná látka může posloužit ke zmírnění, a možná dokonce i prevenci mnoha zdravotních potíží a nemocí.

Lněný olej – Budwig – Knihu napsala dr. Johanna Budwig, světově proslulá biochemička a vědecká pracovnice, sedmkrát nominovaná na Nobelovu cenu. Převrat ve vědeckém světě způsobila nalezením vztahu mezi rakovinou a metabolizmem tuků. Dozvíte se, proč tuky řídí všechny aspekty lidského těla. Zjistíte, jakým přínosem pro vás může být lněný olej. -Poznáte rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky. Uvidíte, jak v lidském těle pracují elektrony a fotony. Dozvíte se něco o olejnato-proteinové dietě. Zjistíte, proč tělu může chybět schopnost asimilovat tuk a jak se to dá změnit.

Ocet v domácí lékárně – Angersteim

Ocet, jeho neuvěřitelná tajemství – Antol – Ocet se v dnešní společnosti považuje za zcela běžné ochucovadlo. Málokdo už ale ví, že náš pokrm lze obohatit třebas octem rýžovým, česnekovým nebo malinovým a že ocet pomáhá při léčbě mnoha zdravotních problémů. Kniha odkrývá historií octa a jeho využití na světě, vysvětluje, co ocet je, jak se vyrábí a kolik má druhů, a zejména předkládá 80 ověřených, skvělých receptů. Každé jídlo – od vydatných polévek a salátů po lahodné hlavní i vedlejší chody – vděčí za svou jiskru a jedinečnou přitažlivost octu. Jak asi chutná octový moučník? Uzdravte se, zhubněte a bojujte s vysokým cholesterolem pomocí zázračené přírodní kúry

Jablečný ocet – očistná kúra– Georgiou – je zájemci o zdravou stravu velmi vyhledávaný. Ale pozor! Nesmí být zaměňován s destilovaným, potravinářsky zpracovaným octem.
Jablečný ocet ACV je nefiltrovaný, fermentovaný jablečný mošt, který je bohatý na biologicky ak
tivní složky, díky nimž je bohatý na antioxidanty, antimikrobiální látky, je antiglykemický a má mnoho dalších prospěšných vlastností. Proto tento jablečný ocet pomáhá při potížích s cukrovkou, prospívá srdci, je vhodný při hubnutí, ale také pomáhá třeba při zácpě nebo proti bradavicím. Tato kniha vám představí všechny zdravotní výhody ACV a nabídne týdenní očistnou kúru, díky níž můžete zhubnout a nastoupit cestu k lepšímu zdravotnímu stavu.

Co nám chybí – Janča – kovy, jiné prvnky a vitamíny v lidském tělě

Stopové prvky a kovy života v přírodě – Janča – skryté léčivé síly v našem okolí

Psychotronika a bylinná léčba – Grešík – Autor se dlouhá léta věnuje fenoménu psychotronie a jejího možného využití pro medicínu. Poslední roky se zaměřil také na bylinnou léčbu, výrobu různých přípravků a čajových směsí. Všechny tyto své zkušenosti vtělil do této knížky. Je tedy jak seznámení se současnou úrovní výzkumu v oblasti psychotronie, tak i receptářem bylinné léčby.

Domácnost bez odpadu – Bea Johnsonová

Bee Johnson se podařilo svou knihou vyvolat v západním světě pěkné haló. Stále větší počet lidí si začíná všímat toho, že smysl života není v tom, co vlastníme. Dochází nám, že čím víc vlastníme, tím méně svobodní jsme – čím víc nakupujeme, tím více je třeba vydělávat a čím více věcí máme, tím více strachu zpravidla pociťujem. Všímáme si, že moře odpadu, které je důsledkem našeho dnešního životního stylu ničí planetu a lidské zdraví. Beinou knihou jsme dostali návod, jak na to. O popularitě knihy svědčí nejenom vyprodané sály na Beiných přednáškách, ale i to že její vydání zařízují ve většině zemí sami fanoušci. Kniha je vlastně znovu-objevováním toho v čem mnozí z nás vyrůstali. Je ale hlavně dokonalým manuálem, příručkou, která vás provede všemi podstatnými oblastmi života tak, že nezůstane kámen na kameni. Čím víc se myšlenkám v knize otevřete, tím víc se může proměnit váš život – od vydělávání na život směrem k životu. 
 
 
Hořká pravda o sladkém cukru – Josef Jonáš
Zdraví v ohrožení
 
Kniha od MUDr. Josefa Jonáše (kromě jiných autora bestsellerů Křížovka života, Tajenky života nebo Detoxikace nebo Jonášova kuchařka pro zdraví) a našeho kmenového autora Jiřího Kuchaře je u nás mimořádným počinem v oblasti zdraví.Ačkoli nás zažité stravovací zvyklosti nebo reklama, zaměřená zejména na těhotné ženy, matky s malými dětmi, mládež, seniory nebo sportovce, přesvědčují o opaku, skutečnost je mnohem horší, než byste očekávali. Tato kniha přináší velmi hořkou pravdu o průmyslově vyráběném rafinovaném cukru. Je určena lidem, kteří chtějí poznat všechny neblahé důsledky jeho konzumace, zbavit se svojí závislosti na něm a doslova tak zachránit svoje ohrožené zdraví. Stejně tak je velmi užitečná pro nemocné i lidi, jenž po léta bezúspěšně bojují s nadváhou a únavou. Na základě desítek vědeckých studií z celého světa a dlouholeté bohaté praxe MUDr. Josefa Jonáše ukazuje, že rafinovaný cukr je viníkem celé řady problémů, od akné, zubního kazu, cukrovky, ztučnění jater, infarktu myokardu, gynekologických potíží a osteoporózy až po nádorová onemocnění a mozková poškození, včetně chronického nedostatku vitaminů a důležitých minerálů. Vedle varování nabízí především řešení, jak se zbavit cukerné závislosti a jak lze průmyslový cukr v jídelníčku nahradit. Nepochybně budete překvapeni bohatostí přírodních látek, které vám mohou posloužit jako cenná životní inspirace. Tato mimořádná a svého druhu naprosto ojedinělá publikace přináší i jednoduchá a přitom účinná stravovací doporučení, která mohou netušeným způsobem upevnit vaše zdraví.
 

Pozor, sůl! – Jonáš, Kuchař, Légl

Pozor, sůl!

Ze všech stran slyšíte o tom, že nemáte solit. Doma už téměř nesolíte, ovšem přesto je vaše spotřeba soli obrovská. Pokud hledáte důvod, budete překvapeni, kolik skryté soli zkonzumujete, aniž to tušíte. Tato kniha je určena lidem, kteří
– se chtějí začít vážně starat o to, kolik soli resp. sodíku ve své každodenní stravě sn
ědí
– mají z jakéhokoli důvodu, zejména zdravotního, potřebu se odsolit
– hledají změnu a jídelníček, který by je přivedl na optimální denní spotřebu soli

Šokující pravda o vodě – Paul Bragg
 
Šokující pravda o vodě
Šokující pravda o vodě….proč umíráme předčasně? Kornatění tepen, smrtelný jed fluor, mozek se mění na kámen, sůl zabíjí pomalu, ledvinové kameny, praskání cévek. Tato jedinečná kniha významného lékaře je určena všem, kdo si přejí uchovat zdraví do velmi vysokého věku. Kniha odhaluje tajemství, proč umíráme zbytečně předčasně. Čtenáře šokuje. Lidé již vydrželi až 90 dní bez jídla, ale bez kyslíku mohou být jen několik minut. Bez vody lze přežít jen několik dní. Je to ironie přírody: bez vody může člověk přečkat sotva 72 hodin, aniž by upadl do bezvědomí. Ale je to také voda, která mnohdy vyvolává předčasné stárnutí lidí i zvířat. Způsobuje nejen předčasné stařecké změny, ale člověk může onemocnět mnoha chorobami, které jsou během jeho života vyvolány pitím vody, obsahující minerální látky. Tato kniha odhaluje tajemství, proč lidé a zvířata umírají předčasně. Kniha je podložena více než 50 lety intenzivního výzkumu…
 

Zdravé střevo – Kuchař, Frej

Zdravé střevo

Mít zdravá střeva je touhou všech lidí. Trávicí proces je komplikovaný a většina jeho dějů se odehrává mimo naši vůli. Péče o trávicí systém ovšem složitá není, jak prozrazuje tato praktická kniha. Přibližuje ho v celém komplexu příčin a důsledků vzniku nemocí a jejich prevence. Uvádí méně známé souvislosti, nabízí nový pohled na střevo jako náš druhý mozek, popisuje orgánové hodiny a jejich význam pro správné trávení, předkládá terapeutický vliv přírodních signatur, principy antroposofické nebo biomodulační medicíny a smysl a cíl probiotik, prebiotik, symbiotik a psychobiotik. Ukazuje také negativní vliv porodu císařským řezem nebo chronického stresu na střevní mikroflóru. Především ale přináší metody, postupy a desítky způsobů přírodní terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění, od udržení acidobazické rovnováhy až po očistné klystýry a bylinné kúry. Kromě dalších nemocí a potíží, například obezity, věnuje velkou pozornost žaludečním problémům, zácpě, Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě, syndromu propustného střeva, plísním v gastroenterickém systému, syndromu dráždivého tračníku nebo obávaným rotavirovým dětským průjmům.

 
Doba jedová a Doba jedová II – Anna Strunecká
 
Doba jedováDoba jedová 2
Knihy nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.
 
Další díly: kosmetika, hormony, geneticky upravené potraviny, špína hygiena imunita alergie, elektrosmog, infekce, cukr.
 
Doba jedová 3: KosmetikaDoba jedová 4: HormonyDoba jedová 5 - Geneticky modifikované potravinyDoba jedová 6 - Špína, hygiena, imunita, alergieDoba jedová 7 - ElektrosmogDoba jedová 8 - Infekční šílenstvíDoba jedová 9 - Cukr
 

 

Géniové na prahu nové medicíny – Karel Machala

Géniové na prahu nové medicíny – Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů
V této zajímavé knižní novince se dozvíte, že alternativní či nekonvenční metody léčby nezajímají pouze prosté lidi či babky kořenářky, ale prosazují je třeba i nositel Nobelovy ceny, slavná biochemička, zubař přezdívaný „Darwinem výživy“, lékař specializující se na působení neurotoxinů, či dokonce slavný japonský chirurg.
Pochopíte, co má zázračná směs tvarohu a lněného oleje společného se vznikem nového života.
Zjistíte, co se do životního prostředí dostává přes komíny spaloven krematorií, které mikroorganismy ovlivňují stravovací návyky svého hostitele, co dokáží listy koriandru ve spojení s řasou chlorelou, proč je rozumné nelovit (a hlavně nejíst) žraloky, a to ani ze supermarketů, že příčinou násilné povahy nemusí být špatné vychování a těžká sociální situace v dětství, ale třeba i vysoká hladina manganu v nervové soustavě, zatímco příčinou nespavosti může být vyšší hladina rtuti v mozku, a mnoho dalších zajímavých informací, které ovlivňují náš každodenní život.