JÍDLO SEZONNÍ A MÍSTNÍ

 Ideální je jídlo sezonní a místní, protože s takovým jídlem nejlépe rezonujeme a máme ho v genech. Takové jídlo nás nejlépe nasytí a uživí a propojuje nás s životem, místem a časem, ve kterém se nacházíme. Takové jídlo také je ideální i pro zdraví celé naší planety, která je naším domovem a také naším tělem, jelikož my jsme také buňky organismu planeta Země. V našem osobním těle také všechny buňky pracují jednak pro uživení sebe samých, ale také vykonávají nějakou specifickou funkci pro život těla jako celku.

Potraviny:

  • Pohanka, oves, příp. ječmen nebo staré odrůdy pšenice, tritikale, žito, proso (jáhly), kukuřice
  • Konopná semínka (nejlepší), dýňová semínka, mák, lněná + slunečnicová semínka, vlašské ořechy
  • Naklíčené luštěniny – hrách, čočka, fazolky mungo a cizrna
  • Čerstvé, sušené a mražené zelené listykopřiva, pampeliška, bršlice, jitrocel, špenát, mangold, hlávkový salát…
  • Jablka a další místní ovoce čerstvé i sušené
  • Česnek, cibule, pórek
  • Růžičková kapusta, zelí
  • Topinambury, mrkev, červená řepa, brambory
  • Dýně hokaido, muškátová dýně, dýně na semínka – olejná, cuketa
  • Bylinky a koření 

Proč jsou konopná semínka nejlepší?

  • mají jako jediná ideální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin 
  • nemají antinutriční látky a není nutné je namáčet
  • obsahují esenciální aminokyseliny
  • konopí je rostlina na vysoké úrovni vědomí – významné lečivé schopnosti, otevírá člověku vědomí
  • jsou pěstované u nás s dlouhou tradicí
  • konopí je nenáročná a zdravá rostlina, při pěstování není třeba používat chemii

Proč pohanka? Je to bezlepková a naše tradiční obilovina, která je nenáročná a při pěstování není třeba používat chemii. Obsahuje rutin, který pomáhá čistit cévy a udržuje je pevné, pružné a zdravé. 

Lněná a slunečnicová semínka vždy kombinovat společně  (2 díly len 1 díl slunečnice a oboje vždy namočit ! ) Lněná mají totiž převahu omega 3 a slunečnicová omega 6 a smícháním máme přibližně poměr, který potřebujeme.

Recept – příklad

Snídaně: večer namočit 5 lžic konopných semen a 3-5 lžic pohanky.

Ráno rozmixovat konopná semínka, pohanku a 3 – 4 lžíce naklíčených nebo zkvašených luštěnin s  nějakou zeleninou (červená řepa, cibule, česnek, okurka, kopřivy, listová zelenina, mrkev… co máte rádi) Lze přidat jakékoli koření a bylinky, nasladko i naslano (himalájská sůl). Přikusovat ovoce nebo zeleninu.  

Oběd – večer namočit 2 lžíce lněných (více vody, hodně nabobtnají) a 1 lžíci slunečnicových semínek

Semínka rozmixovat se zeleninou a případně s namočenou pohankou (2-3 lžíce) a s nějakou zeleninou a ovocem jako u snídaně. Přikusovat ovoce, zeleninu.

Večeře – nejlépe jen ovoce, zelenina, nejlépe rozmixované, zelené smootie. Také bylinkové čistící čaje louhované zastudena (ráno dát louhovat a večer pijete, hlavně šípky a kopřivu)

Režim jídla a pití 

Pít vždy před jídlem, stačí hrnek vody. Snídat mezi 7 a 9 hod, oběd raději později, mezi 2 a 4 hod aby večer nebyl hlad, večeřet mezi 6 a 9 hod nebo nevečeřet vůbec. Takto to odpovídá biorytmům našich orgánů a opravdu se vyplatí tím řídit. Trávení je aktivní ráno a v první půlce dne, potom je aktivní vylučování a čištění. Večer nic náročného na trávení, hlavně ne obiloviny a luštěniny. Lze ovoce a zeleninu, případně tuky, nic jiného se nestráví a využijí to pouze kvasinky a střevní bakterie, které z toho produkují plyn a člověk pak trpí nadýmáním.

Tipy:

  • Jablečný ocet – dá se snadno vyrobit i doma. Uděláte šťávu z jablek, necháte v nějaké skleněné nádobě (např 5ti litrová sklenice, nebo malá kameninová nádoba na kvašení zelí dle množství šťávy) kvasit normálně doma v teple. Nedávat sklenici plnou, protože asi tak 3 týdny to bude pěnit. Je třeba to ty 3 týdny každý den promíchat aby se na povrchu nevytvořila plíseň. Je třeba to mít přikryté, aby se k tomu nedosaly mouchy a octomilky. V první fázi tam bude alkoholové kvašení, tak to bude trochu cítit alkoholem a asi po 3 týdnech se alkohol začne měnit na kyselinu octovou. To už potom bude stačit promíchávat obden, další 3 – 4 týdny. Vytvořený kal a škraloup nejsou na závadu, je to vláknina z jablek a později i kvasinky, které jsou zdravé a můžete je normálně konzumovat. Po těch 7 -8 týdnech už je ocet hotový, tak ho dejte do chladnějšího místa a do tmy (sklep, předsíň nebo i lednice a můžete ho začít používat. Já si ho takto každý rok vyrábím 🙂
  • Stevii můžeme pěstovat ve skleníku nebo doma za oknem
  • Obilná semena i bezlepkové „obilniny“ můžeme nechat v misce zkvasit a vyrobit z nich pak „jogurt“ (rozmixovat společně s konopnými semínky, případně ovocem nebo stevií), „kysanou smetanu“ (stejně, jen dáme do mixu více konopných semínek), „podmáslí“ (rozmixovat samotné nebo s trochou ovoce nebo se stevií), pomazánky (rozmixovat s luštěninami, konopným semínkem, česnekem, cibulí, bylinkami, zeleninou a případně ovocem, nebo stevií). Zkvašená semena můžeme také usušit a používat dle potřeby.
  • Jak se zbavit kávy: v tomto videu je na konci ukázka různých kávových bezkofeinových náhražek https://www.youtube.com/watch?v=X6cOOeB-TS4&list=PL8ftent8XgOXdlw0puKnw2NRpXHEsRdWT&index=4
  • Tip: rozmixovat kořen čekanky  s namočenými konopnými semínky, na kaši (1 lžíci kořene, 3 lžíce konopných semínek a voda, případně přecedit) a pokud sladíte, tak med, nebo stevie.